Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Beykoz’da 500 Milyon Yıllık Keşif Heyecanı

Beykoz’da 500 Milyon Yıllık Keşif Heyecanı
07.12.2020
769
A+
A-

İstanbul’un en eski yerleşimlerden olan Beykoz’u tanımak, geçmişine ışık tutmak amacıyla yapılan “Beykoz 2020 Sempozyumu” kapsamında ilçede kambriyen (*) döneme ait yaklaşık 500 milyon yıllık canlı fosilleri olduğu ortaya çıktı. 

Beykoz Belediyesi tarafından ilçe tarihi ve vizyonunu aydınlatmak üzere düzenlenen “Beykoz 2020 Sempozyumu” kapsamında bu yıl “Coğrafya, beşeri coğrafya, jeoloji, sosyoloji, tarım ve toplumsal hafıza” konuları üzerinden ilçenin tarihine, stratejik konumuna, sosyo-ekonomik ve manevi hayatına odaklandı.

Sempozyum kapsamında 128 akademisyen, 18 oturumda, 67 bilimsel tebliğ sunarak geçmişle bugün arasında köprü kurdu.

Türkiye’de beşeri coğrafya alanında uzman isimlerden olan Prof. Dr. Süha Göney  sempozyumda yaptığı konuşmada Beykoz Kanlıca’da kambriyen döneme ait 450-500 milyon yıl öncesinden canlı fosilleri olduğunu, kendisinin de tribolit (*) bulduğunu söyledi. 

Jeoloji ve bilim çevrelerinde heyecan uyandıran keşif ilçedeki günümüzden milyonlarca yıl öncesine uzanan canlı yaşamına kapı aralayacak.

Başkan Murat Aydın: “Beykoz’a Adına Çok Heyecanlandım”  

Türkiye’yi, İstanbul Boğazı çevresini ve Beykoz’u ilgilendiren keşfin kendisini de çok heyecanlandırdığını söyleyen Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın: “Beykoz Sempozyumunu ilçeye dair doğru bilgiye ulaşmak ve buralara dair yaşanmışlığı geleceğe aktarmak üzere düzenliyoruz. Prof. Dr. Süha Göney Hocamız sempozyumda kambriyen döneme ait bulgulardan bahsettiğinde ben de Beykoz adına çok heyecanlandım. Yani 500 milyon yıl öncesine ait buradaki kalıntılar. Muhteşem bir şey. Kıymetini yeterince bilmediğimiz çok büyük değerin üzerindeyiz. Dolayısıyla bu yeni bilgiler ışığında çok daha fazla çalışmamızı gerekiyor” dedi.

Beykoz Belediyesi 2019 yılında başladığı sempozyumlar serisine gelecek yıl yeni bir organizasyonla devam edecek.

 (*) Kambriyen dönem, Paleozoik Zaman’ın ilk alt bölümü olarak Kambriyen kayaç sistemlerinin oluştuğu ve içinde en eski fosilleri taşıyan jeolojik zaman dilimidir. Günümüzden 545 milyon yıl önce başlayıp, yine günümüzden 495 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir.

(*)Tribolit, dünya sularında 550 milyon yıl evvel yaşamış olan sert kabuğu ve segmentli bir vücut yapısına sahip bir canlıdır. Dinozorlardan çok daha evvel yaşayıp soyları tükenmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.